WEKO3
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微小重力を利用した酵素の結晶成長
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名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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04115006.pdf (1.5 MB)
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Item type | テクニカルレポート / Technical Report(1) | |||||
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公開日 | 2015-03-26 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 微小重力を利用した酵素の結晶成長 | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 微小重力 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 酵素 | |||||
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主題 | myoglobin | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_18gh | |||||
資源タイプ | technical report | |||||
その他のタイトル(英) | ||||||
その他のタイトル | Crystal growth of enzymes in microgravity | |||||
著者 |
森田, 雄平
× 森田, 雄平× 相原, 茂夫× 三上, 文三× Charles, E. B.× Morita, Yuhei× Aihara, Shigeo× Mikami, Bunzo× Charles, E. Bugg |
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著者所属 | ||||||
不二製油 | ||||||
著者所属 | ||||||
京都大学食糧科学研究所 | ||||||
著者所属 | ||||||
京都大学食糧科学研究所 | ||||||
著者所属 | ||||||
University of Alabama at Birmingham | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Fuji Oil Co Ltd | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Research Institute of Food Science, Kyoto University | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
Research Institute of Food Science, Kyoto University | ||||||
著者所属(英) | ||||||
en | ||||||
University of Alabama at Birmingham | ||||||
出版者 | ||||||
出版者 | 宇宙開発事業団 | |||||
出版者(英) | ||||||
出版者 | National Space Development Agency of Japan (NASDA) | |||||
書誌情報 |
宇宙開発事業団技術報告 en : NASDA Technical Memorandum p. 190-217, 発行日 1994-10-20 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 本研究ではスペースシャトル「エンデバー」(STS-47)を利用してニワトリ卵白リゾチーム、ウマ骨格筋ミオグロビン、緑膿菌ω-アミノ酸:ピルビン酸アミノ基転移酵素、クモノスカビのリパーゼ、およびヒトのインシュリンの5種類のタンパク質または酵素について微小重力下、20度Cで6種のタンパク質結晶化に関する宇宙実験を実施した。結晶化方法は静置バッチ法を採用し、この原理に基づいて、宇宙実験装置として密閉系のポリカーボネート製酵素結晶化容器を製作した。6種のタンパク質試料のうち、インシュリン以外の5種の試料について結晶が得られ、そのうち4種の試料が単結晶であった。リゾチーム(pH4.5)とω-アミノ酸:ピルビン酸アミノ基転移酵素は結晶学的に良質の大きな単結晶に成長し、筑波の高エネルギー物理学研究所の放射光実験施設(PF)のシンクロトロン放射光を利用してX線結晶学的解析を実施した。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The space experiment on the crystallization of six proteins was carried out at 20 C in a microgravity state of space shuttle 'Endeavor' (STS-47). The proteins or enzymes used include fowl albumen lysozyme, horse skeletal muscle myoglobin, Pseudomonas aeruginosa omega-amino acid: pyruvic acid aminotransferase, spiderweb fungal lipase, and human insulin. The stationary batch method was used for crystallization. Based on its principle, a closed system polycarbonate vessel for enzyme crystallization was made as a space experiment device. Five of the six protein samples, except for human insulin, provided crystallized samples. Four of the five samples were single crystals. Lysozyme (pH 4.5) and omega-amino acid: pyruvic acid aminotransferase grew to crystallographically good and large single crystals. They were X-ray crystallographically analyzed using synchrotron radiation of the High Energy Physics Laboratory's Photon Factory (PF) in Tsukuba. | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1345-7888 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AN00364784 | |||||
資料番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 資料番号: AA0004115006 | |||||
レポート番号 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | レポート番号: NASDA-TMR-940002 V.1 |