@techreport{oai:jaxa.repo.nii.ac.jp:00001901, author = {塩田, 謙人 and 伊里, 友一朗 and 板倉, 正昂 and 松永, 浩貴 and 羽生, 宏人 and 三宅, 淳巳 and Shiota, Kento and Izato, Yuichiro and Itakura, Masataka and Matsunaga, Hiroki and Habu, Hiroto and Miyake, Atsumi}, month = {Mar}, note = {アンモニウムジニトラミド(ADN)はアセトアミド(AA)と混合すると著しい融点降下を示し,液体を得ることが出来る。そこで本研究では ADNとAAの二成分系イオン液体(ILs)の試製および熱特性把握のため,示差走査熱量測定(DSC),熱重量-示差熱-質量分析(TG-DTA-MS)を用いた熱挙動および生成ガスの解析を行った。組成比を変化させADN/AA系ILsを試製したところ,ADNの量が最も多く,室温で液体として安定した組成比はADN/AA=5/5(重量比)であることが分かった。ADN/AA=5/5に加え,60度Cの加熱によって融解が確認できたADN/AA=6/4,7/3の試料に対してDSCを行った結果,分解開始温度の著しい変化は観測されなかった。室温において最も液体で安定であった試料ADN/AA=5/5のTG-DTA-MSから70度Cで重量が1%減少し,昇温に伴ってAAの一部が分解せずに系外に蒸発していることが分かった。, To obtain better understanding composition ratio and thermal behavior of ionic liquids based on ammonium dinitramide (ADN) and acetamide (AA), we trial prepared ADN and AA mixture by various mixing ratio and measured thermal behavior and evolved gas analysis. From the results of test preparation ADN/AA ionic liquid, ADN/AA=5/5 (mass ratio) was more stable at liquid phase at room temperature than other samples whose mixing ratio of 6/4, 7/3, 8/2 and 9/1. For the differential scanning calorimetry (DSC) of the samples, no significant difference was observed in exothermic onset temperature depend on mixing ratio. The thermogravimetry-differential thermal analysis with mass spectrometry (TG-DTA-MS) result of ADN/AA=5/5, the 1% Mass loss was observed at 70 C, and portion of AA in the ionic liquid vaporized instead of decomposition or reaction with ADN., 形態: カラー図版あり, Physical characteristics: Original contains color illustrations, 資料番号: AA1530055005, レポート番号: JAXA-RR-15-004}, title = {アンモニウムジニトラミド/アセトアミド系イオン液体の試製と熱挙動解析}, year = {2016} }