Item type |
学術雑誌論文 / Journal Article(1) |
公開日 |
2017-05-19 |
タイトル |
|
|
タイトル |
国際宇宙ステーションを利用した均一組成SiGe結晶の育成 (2): Traveling Liquidus Zone (TLZ)法による育成実験と微小重力効果 |
言語 |
|
|
言語 |
jpn |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
SiGe bulk crystal |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Growth |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Convection |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Diffusion |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Constitutional supercooling |
キーワード |
|
|
言語 |
en |
|
主題Scheme |
Other |
|
主題 |
Gradient heating furnace |
資源タイプ |
|
|
資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
|
資源タイプ |
journal article |
アクセス権 |
|
|
アクセス権 |
metadata only access |
|
アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_14cb |
その他のタイトル(英) |
|
|
その他のタイトル |
Compositionally Uniform SiGe Crystal Growth aboard the International Space Station (2): Growth Experiments by the TLZ Method and Microgravity Effects |
著者 |
木下, 恭一
荒井, 康智
稲富, 裕光
塚田, 隆夫
Kinoshita, Kyoichi
Arai, Yasutomo
Inatomi, Yuko
Tsukada, Takao
|
出版者 |
|
|
出版者 |
Japan Society of Microgravity Application (JASMA) |
出版者(英) |
|
|
出版者 |
日本マイクログラビティ応用学会(JASMA) |
書誌情報 |
en : International Journal of Microgravity Science and Application (IJMSA)
巻 34,
号 1,
p. 340113-1-340113-9,
発行日 2017-01-31
|
抄録(英) |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
Total of four SiGe crystal growth experiments by the traveling liquidus-zone (TLZ) method have successfully been performed aboard the "Kibo" in 2013 and 2014. Results show that the TLZ method is a powerful method for growing compositionally uniform mixed crystals. On the ground, convection in a melt stops crystal growth and long crystals are difficult to be grown, while in microgravity long and large homogeneous crystals are grown in the diffusion limited regime. Step temperature change by 1C during crystal growth resulted in interface marking and growth rates in the axial and radial directions were measured precisely. Growth conditions for achieving radial uniformity were obtained. Growth instability at the initial stage was made clear, which was observed in microgravity for the first time. It is shown that convection in a melt has a merit of avoiding such instability. |
内容記述 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
形態: カラー図版あり |
内容記述(英) |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
Physical characteristics: Original contains color illustrations |
ISSN |
|
|
収録物識別子タイプ |
ISSN |
|
収録物識別子 |
0915-3616 |
書誌レコードID |
|
|
収録物識別子タイプ |
NCID |
|
収録物識別子 |
AN10537663 |
DOI |
|
|
|
識別子タイプ |
DOI |
|
|
関連識別子 |
http://dx.doi.org/10.15011//jasma.34.340113 |
|
|
関連名称 |
info:doi/10.15011//jasma.34.340113 |
資料番号 |
|
|
内容記述タイプ |
Other |
|
内容記述 |
資料番号: DS1740128000 |