@techreport{oai:jaxa.repo.nii.ac.jp:00002218, author = {渡邊, 勇基 and 林, 義雄 and 兼子, 稔 and 深澤, 智晴 and 正木, 匡彦 and 伊丹, 俊夫 and Watanabe, Yuki and Hayashi, Yoshio and Kaneko, Minoru and Fukazawa, Tomoharu and Masaki, Tadahiko and Itami, Toshio}, month = {Mar}, note = {シアーセル法は、融液の拡散係数を高精度に測定するための新たな測定法のひとつである。シアーセル法を用いた場合の測定誤差は、主に液体試料を接合するときの流動により生じることが明らかにされている。試料温度1,600KにおいてAg-Auの拡散係数について拡散時間を変えながら測定し、測定誤差を定量的に評価した。, Shear cell method is one of the advanced experimental techniques to measure diffusion coefficients in liquids. In order to measure diffusion coefficient more accurately, we studied error factors of this method. The shear convection due to the shear cell method is one of the major error factors of the measurement of diffusion coefficient. To clarify effects of shear convection, we carried out the diffusion coefficient measurement of Au in liquid Ag at temperature of 1,600 K with the variation of diffusion time. We obtained the time dependence of Au diffusion coefficient measured and clarify the experimental error derived from shear convection., 資料番号: AA0063323002, レポート番号: JAXA-RR-06-015E}, title = {シアーセル法による溶融Ag中Auの拡散係数測定}, year = {2007} }