@article{oai:jaxa.repo.nii.ac.jp:00035510, author = {村川, 洯 and MURAKAWA, Kiyoshi}, issue = {3}, journal = {東京大学航空研究所集報}, month = {Sep}, note = {最近改良された17-7PHステンレスの圧延板を475℃のあたりの温度で焼鈍するときの影響をしらべた;残留たわみΔθ_30とビッカースの硬さとを測定した(Fig.1).17-7PHの板におけるΔθ_30の最小値を圧延度の関数として曲線を書いてみると,点がばらつかない曲線となり,インゴットがかなり均一になったことを示している.またバネ性は良好であることもわかる.焼鈍したときの析出物を電子顕微鏡でしらべた結果,析出物が著るしい方向性を示すようなことはないということがわかった., The effect of annealing recently improved 17-7PH stainless sheets at temperature in the neighbourhood of 475℃ was studied; the residual bending stress Δθ_30 and the Vickers hardness number were measured (Fig.1). The plot of the minimum value of Δθ_30 versus percentage of cold reduction shows that the material is uniform and that the spring characteristics of the 17-7PH stainless sheet is excellent. The precipitated particles were examined by means of electron microscope, and no appreciable directionality of the precipitants could be detected., 資料番号: SA4148572000}, pages = {105--109}, title = {ステンレス17-7PHの圧延板における低温焼鈍効果}, volume = {2}, year = {1960} }